Warsztaty kulinarne „Potrawy wigilijne”
- By ml
- 31 października, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 23 października 2014 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „ Potrawy wigilijne” organizowane przez Agencję Rynku Rolnego. W przedsięwzięciu wzięło udział 21 uczniów podzielonych na siedem trzyosobowych grup. Każdy z uczniów był zobowiązany do przygotowania prezentacji na temat potrawy wigilijnej z wykorzystaniem produktów regionalnych. Warsztaty zostały podzielone na dwie części; teoretyczną i praktyczną.
W pierwszej z nich, uczniowie przedstawiali swoje potrawy i rozmawiali z jury. W drugim etapie uczestnicy wraz z sędziami przenieśli się do kuchni, gdzie każda z grup miała za zadanie przyrządzić jedno autorskie danie między innymi przystawkę, zupę, danie główne i deser. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich karpia zatorskiego, miód drahimski, suskę sechlońską, olej rydzowy, jabłka łąckie oraz inne składniki. Wygrana trójka przyrządziła „Tiramisu śliwkowe”.
Podczas kulinarnych zmagań uczniowie mogli uzyskać cenne wskazówki na temat pracy w kuchni od profesjonalnych kucharzy. W jury zasiedli dwaj kucharze: Marek Galica, Michał Henzel oraz przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego Piotr Sendor. Pod uwagę były brane sposób pozyskania receptury, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole, autoprezentacja danej receptury oraz umiejętności praktyczne. Najlepsza trójka w składzie Agnieszka Michałek, Iga Zięba, Alekasnder Janus z klasy II Tec otrzymała plecaki oraz rakiety do badmintona i wyróżnienie w postaci oceny celującej z zajęć praktycznych oraz dodatnich punktach z zachowania. Wszyscy uczestnicy są wygrani ponieważ otrzymują ocenę celującą z zajęć praktycznych.