Prezentacja szkoły w ARR

  • By pc
  • 29 maja, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

21 maja br. w Krakowie w Sali Obrad Sejmiku Województwa Małopolskiego, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie zorganizował konferencję podsumowującą dotychczasową realizację programu „Owoce w szkole”. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele Kuratorium Oświaty, organów prowadzących placówki oświatowe, pracownicy Oddziału Oświaty Zdrowotnej z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, dyrektorzy i pracownicy placówek oświatowych, producenci i dostawcy warzyw i owoców, przedstawiciele krakowskich środowisk naukowych oraz uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni.

Uroczystego otwarcia konferencji oraz opisu realizacji programu „Owoce w szkole” w Małopolsce dokonał Dyrektor OT Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pan Bogusław Wiśniewski. Następnie swoje wykłady zaprezentowali przedstawiciele nauki. O wpływie zdrowego odżywiania dziecka na jego dorosłe życie oraz o prawidłowo zbilansowanej diecie poinformował zebranych na konferencji Pan Stanisław Stępniewski – Dyrektor Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. Prof. Dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka – Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka w Instytucie Zdrowia Publicznego przedstawiła wykład o konsumpcji owoców i warzyw przez dzieci w województwie małopolskim, następnie dr inż. Mirosława Pysz z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przestawił zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Ostatnie wystąpienie należało do Pani Joanny Ludew nauczyciela przedmiotów gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, jako szkoły, której wieloletnie działania prozdrowotne zostały zauważone przez realizatorów programów Agencji Rynku Rolnego związanych z zasadami prawidłowego żywienia. Wykład dotyczył działań edukacyjnych Zespołu Szkół nr 3 w Bochni dla społeczności lokalnej w zakresie zasad żywienia a także propagowania  aktywności fizycznej. Miłym i smacznym akcentem tego wystąpienia była prezentacja i degustacja przygotowanych przez uczniów szkoły, Karolinę Pająk i Grzegorza Sowę, potraw opartych na produktach owocowo –warzywnych

Categories: Aktualności

Comments are closed.