„Czarna skrzynka”
- By ml
- 9 kwietnia, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
4 kwietnia dwoje uczniów naszej szkoły uczestniczyło w kulinarnych zmaganiach konkursu Black Box w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie. Współorganizatorem konkursu było Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Młodzi kucharze przystąpili do eliminacji na najlepszą potrawę nie znając składników. Wykonanie potraw okazało się nie lada zadaniem, gdyż spora część z nich spotkała się z takimi produktami po raz pierwszy w życiu. Do najciekawszych surowców, które zapewnił organizator należały: grasica i bycze jądra. Nie brakło również mięsa królika, perliczki, jagnięciny czy owoców morza. Reprezentantami naszej szkoły byli Sabina Koprowska i Mateusz Marszałek z klasy II Ted. Sabina przygotowała perliczkę na puree marchewkowym z owocami morza, grillowanym bakłażanem i tym samym zdobyła wyróżnienie. Doświadczenie, które uczestnicy zdobyli podczas konkursu na pewno zaowocuje kolejnymi sukcesami.
Joanna Ludew