Czy hamburgery mogą być zdrowe?
- By wwwzs3
- 21 maja, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
W ramach realizacji projektu “Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” odbyło się kolejne spotkanie z grupą czwartoklasistów ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Bochni. Opiekunowie młodzieży postanowili złamać zasadę w myśl której hamburgery są niezdrowym jedzeniem. Panie uczące przedmiotów gastronomicznych, opracowały przepis na hamburgery warzywne, w ziarnistych bułkach z dipem czosnkowo-ziołowym. Nawet najwięksi sceptycy przekonali się, że te warzywne kotlety są naprawdę dobre, a przy okazji zdrowe.
Na wstępie przeprowadzona została krótka pogadanka, na temat zdrowego odżywiania się. Dzieci były dobrze zorientowane, co jest zdrowe, a co nie. Należało przypomnieć im, jak jest to ważne każdego dnia. Wszyscy ochoczo przystąpili do pracy przy sporządzaniu wegetariańskich hamburgerów. Na deser panie zaplanowały owocowe szaszłyki, na które dzieci nie mogły się doczekać. Ostatnim punktem programu była wspólna konsumpcja najmłodszych i młodzieży z klas gastronomicznych. Dzieci oglądnęły prezentację multimedialną pt: ”Czas na zdrowie”, otrzymały ulotki na temat zdrowego odżywiania się oraz przepisy na hamburgery.
Mamy nadzieję, że po takich spotkaniach dzieci nie będą już korzystać z usług Mc Donalda i innych fast foodów. Uwielbienie i przyswajanie amerykańskiego stylu życia nie wychodzi nam na zdrowie. „Szybkie i niezdrowe” okazuje się śmieciowym jedzeniem, które dostarcza przede wszystkim pustych kalorii w postaci dużych ilości tłuszczu i cukru. Badania potwierdzają negatywny wpływ złej diety na wzrost, rozwój, inteligencję, koncentrację i samopoczucie dzieci. Dlatego pamiętajmy, że dobre nawyki żywieniowe nabywa się w młodym wieku – i na szczęście pozostają na całe życie. Urozmaicona dieta dostarcza organizmowi wszystkich składników pokarmowych potrzebnych do optymalnego wzrostu i zdrowia teraz i w przyszłości- BO PRZECIEŻ NIE NALEŻYSZ DO POKOLENIA FAST FOODÓW?
Nad przygotowaniem młodzieży czuwała: J. Ludew i A. Wojcieszek