Konkurs gastronomiczny “Black Box”
- By wwwzs3
- 30 kwietnia, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 26 kwietnia 2013 roku reprezentacja naszej szkoły – Jolanta Rojowska ( kl. IV Ted) i Maciej Kubala (klasa III Tec) – uczestniczyli w konkursie gastronomicznym Black Box w Tarnowie. W zmaganiach brało udział 12 zawodników z 5 szkół między innymi z Tarnowa, Krakowa, Ropczyc i Bochni. Organizatorzy zapewnili w tym roku różnorodne składniki główne takie jak: filet z kurczaka, kaczkę, rybę, schab z kiełbasą, ciasto francuskie oraz szereg innych. Po wylosowaniu miejsc nas sali, uczniowie ruszyli do boju o najlepsze miejsce.
W czasie trwania konkursu uczniowie byli bacznie obserwowani przez jury techniczne w skład którego wchodzili Marcin Szubiński, Artur Kiciński, Marcin Socha, Leszek Kawa, Damian Wajda, Mateusz Gacek. Jury zwracało uwagę na przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, właściwej organizacji stanowiska oraz ilości zużytych surowców. Skład jury degustacyjnego tworzyli Robert Żmuda, Paweł Kras, Krzysztof Wróbel oraz Michał Henzel – vice prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Jury to przede wszystkim dokonywało oceny organoleptycznej, a więc liczył się sposób podania i dekoracji, zapach, konsystencja oraz smak.
Jolanta Rojowska oczarowała jury wyjątkowym połączeniem smaku kurczaka z serkiem macsarpone, miętą i truskawkami, zamkniętym pod pierzynką z ciasta francuskiego z sosem truskawkowo-balsamicznym plasując się na trzecim miejscu. Dla Joli, naszej absolwentki było to piękne zakończenie czteroletniej nauki i potwierdzenie zdobytych umiejętności. Serdecznie jej gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w pracy zawodowej.
Zdjęcia pochodzą z serwisu informacyjnego http://kbc24.pl/