Konkurs BLACK BOX „Wyczaruj potrawę” rozstrzygnięty!!!

  • By ml
  • 10 czerwca, 2021
  • Komentowanie nie jest możliwe

Już po raz czwarty w rywalizacji konkursowej wzięli udział najlepsi uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni. Po eliminacjach on-line wyłoniono sześcioro uczestników, którzy podjęli zmagania w jednym z trudniejszych zadań kulinarnych, ponieważ zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z nich do momentu rozpoczęcia rywalizacji konkursowej nie wiedział, jaki główny surowiec kryła będzie „czarna skrzynka”. Nikt nie mógł więc wcześniej przygotować receptury i opracować koncepcji potrawy. Autorska kompozycja kulinarna powstawała więc na naszych oczach spontanicznie, od podstaw. Przez 120 minut uczestnicy nie tyle czarowali, co tworzyli kulinarne dzieło– w tym roku przyszedł CZAS NA RYBĘ! Łosoś, bo to jego kryła czarna skrzynka, to surowiec tylko na pozór prosty – w rzeczywistości wymagający pomysłowości, kulinarnej kreatywności i oryginalności! Bo w konkursie oceniana jest nie tylko końcowa smakowitość dania ale i technika wykonania, jakość pracy, wykorzystanie i dobór dodatków oraz finalnie aranżacja i estetyka podania….

A oceniało nie lada jury – Szefowie Kuchni cenionych restauracji, członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników – Łukasz Grabowski (przewodniczący komisji) oraz  Mariusz Socha a także Ewa Góra – wieloletni nauczyciel zawodowych przedmiotów gastronomicznych, egzaminator OKE oraz ekspert kulinarny.

Efekty  okazały się wyjątkowe i tak naprawdę zwycięskie dla całej odważnej szóstki! Jako, że Mistrz musi być tylko jeden, tegoroczne jury przyznało ten tytuł Julii Kołos - uczennicy klasy drugiej, która wykonała i zaprezentowała „Kolorowego łososia”. Drugie miejsce należało do uczennicy trzeciej  klasy – Gabrieli Szewczyk za potrawę „Pietruszkowe ravioli z łososiem i mascarpone w wiosennym klimacie”, zaś trzecie miejsce otrzymała pierwszoklasistka – Sara Tworzydło za „Tajemniczy staw”. Pozostali uczestnicy konkursu – Wiktoria Banaś, Zuzanna Krzywda oraz Krzysztof Sitko, choć nie zajęli miejsca na podium, także otrzymali bezcenne uwagi od jury, które z pewnością zaowocują w ich dalszej pracy zawodowej. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to bardzo wartościowe doświadczenie.

Konkursu nie udałoby się zorganizować, gdyby nie hojność, wsparcie i zaangażowanie tegorocznych sponsorów. Głównym mecenasem konkursu była współpracującą ze szkołą w ramach porozumienia dotyczącego kształcenia praktycznego uczniów, firma CONTIMAX S.A., która dostarczyła produkt główny, czyli rybę, sponsorowała produkty bogatej konkursowej spiżarni oraz główne nagrody dla uczestników. Konkurs wsparli również: Powiat Bocheński – Wydział Oświaty, Promocji i Aktywności Społecznej  oraz Rada Rodziców przy Zespole Szkół Nr 3. Wszystkim osobom, które przyczyniły się do organizacji tegorocznego konkursu serdecznie dziękujemy.

Zwycięzcom składamy serdeczne gratulacje, a wszystkich którzy chcą powalczyć o statuetkę Mistrza zapraszamy na kolejną edycję w przyszłym roku szkolnym.

Categories: Aktualności

Comments are closed.