Naukowe Warsztaty Weekendowe
- By ml
- 2 października, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
Ostatni weekend września dla 15 uczniów z naszej szkoły był czasem mocno edukacyjnym! Grupa ta uczestniczyła bowiem w IV edycji Naukowych Warsztatów Weekendowych przeprowadzonych we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej. Spotkanie to odbyło się w zakresie projektu współfinansowanego ze środków UE „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”, do udziału którego zostaliśmy zaproszeni przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Trzydniowe warsztaty miały na celu przede wszystkim umożliwić uczniom poszerzenie swojej wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych – w tym przypadku w obszarze tematycznym żywność. A tematyka była niecodzienna…. „Czego potrzebuje Robinson aby przetrwać w Himalajach?”, „Spojrzenie na barwę, zapach i smak jedzenia oczami chemika…”, „Cała prawda o ulubionych napojach i przekąskach”, „Jak wyhodować Escherichie coli?”…. A jako, że zajęcia prowadzone były w laboratoriach Wydziału Technologii Żywności i Żywienia, dały dodatkowo możliwość poznania warunków oraz specyfiki ćwiczeń odbywających się na studiach wyższych. Ponad to ze swoimi kulinarnymi umiejętnościami uczniowie zmierzyli się na warsztatach sushi, poznając produkcję tego orientalnego dania „od podszewki”. Zaś z produkcją polskiego wina zapoznali się w winnicy „Garlicki Lamus”, zajmującej się doświadczalną uprawą i przetwórstwem winorośli.
Nietypowe lekcje technologii żywności, mikrobiologii i chemii okazały się świetnym doświadczeniem, zabawą i przygodą… ale także niewątpliwie zwiększyły motywację naszej młodzieży do kontynuowania nauki….
W projekcie wzięli udział uczniowie klas: II D, III D, III F, IV B