I Mistrzostwa Kulinarne – Black Box-wyczaruj potrawę.
- By pc
- 7 czerwca, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
Black Box – wyczaruj potrawę, czyli I Kulinarne Mistrzostwa w Ekonomiku.
Na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie widać, że coraz więcej nastolatków poważnie myśli nad wyborem kariery w gastronomii. Pewnie i niejeden z nich wyobraża sobie, że lada dzień zdetronizuje Wojciecha Amaro lub zostanie nową Magdą Gessler… Jednak jak się okazuje te marzenia naprawdę mają szansę na realizację! Przekonaliśmy się o tym właśnie w ZS nr 3 w Bochni, 5 czerwca podczas I edycji Konkursu Kulinarnego „Black Box – wyczaruj potrawę” pod patronatem „Gospody nad Rabą” przy ul. Proszowskiej 121, podczas którego wyłoniono Kulinarnego Mistrza 2017.
Dla niewtajemniczonych – Black Box czyli Czarna Skrzynka to specyficzny typ konkursu kulinarnego i jedna z bardziej ambitnych jego form. Dlaczego? Uczestnicy konkursu nie są w stanie wcześniej opracować swojej potrawy, ponieważ do rozpoczęcia konkursu nie wiedzą co przyjdzie im ugotować i z jakim surowcem będą musieli się zmierzyć. Najważniejszy składnik przyszłego dania jest bowiem ukryty w tytułowej „czarnej skrzynce”… O miano Kulinarnego Mistrza 2017 stanęło w szranki siedmioro uczestników- uczniów pierwszych i drugich klas gastronomicznych. Tak naprawdę cała siódemka była zwycięska już na wstępie tego konkursu, ponieważ miała odwagę zmierzyć się z nie lada wyzwaniem kulinarnym. Miała odwagę pokonać stres i odkryć przed jurorami swoje umiejętności, które nie są przecież jeszcze na tym etapie edukacji i praktyki w pełni profesjonalne i wyczynowe. Jak się okazało, ci młodzi ludzie pokazali nam również, że posiadają talent i dobry smak… Cała siódemka zręcznie poradziła sobie z ukrytym w skrzynce tajemniczym produktem, którym okazała się…. polędwiczka wieprzowa! Nie da się jednak ukryć, że zaraz po otwarciu skrzynek na twarzach uczniów pojawiło się zdziwienie i zaniepokojenie. Niespodziewanie z pomocą przyszło… Jury! Kilka słów podpowiedzi i wskazówek wystarczyło aby pokonać tremę i rozpocząć „czarowanie”…. Trema była uzasadniona – w gronie jury znaleźli się bowiem profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Potrawy oceniali- Krzysztof Lizak – Szef Kuchni Primo Italian oraz finalista jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce – L’ART DE LA CUISINE MARTELL 2016, Łukasz Grabowski – Szef Kuchni Sali bankietowej „Allegra” oraz Andrzej Góra – restaurator, właściciel bocheńskiej restauracji Salton. Gościnnie pojawił się także Michał Sierka- stypendysta Londyńskiej Restauracji Michelin. Komisja konkursowa oceniała nie tylko technikę wykonania oraz jakość pracy. Na ogólną ocenę złożyło się także- wykorzystanie i dobór dodatków przygotowanych w szerokim asortymencie przez organizatorów, organizacja pracy, oryginalność i kreatywność, także w nazwaniu własnej potrawy oraz finalnie – aranżacja oraz estetyka podania i oczywiście smak potrawy…. Podczas trzygodzinnej pracy widać było niezwykłe zaangażowanie i pracowitość młodych kucharzy. Delikatna i szlachetna polędwiczka wymagała twórczego przygotowania aby przeistoczyć ją w soczyste i aromatyczne danie. Zwykła pietruszka zmieniała się w niezwykle muślinowe puree… nasiona chia stawały się egzotyczną panierką…… świeża kolendra, mięta i rozmaryn uwodziły swoim ziołowym aromatem… a szparagi, bataty i soczewica rywalizowały o miano najlepszego „towarzystwa” dla najważniejszej tego dnia – polędwiczki… Niespodzianką dla wszystkich, były także odwiedziny zaskakującego Gościa – samego Roberta Makłowicza. Znany podróżnik i publicysta kulinarny akurat tego dnia gościł w Ekonomiku na zaproszenie szkolnej biblioteki i żywo zainteresowany zmaganiami konkursowymi, zawitał do Sali gastronomicznej, aby obejrzeć efekty pracy przyszłych kucharzy. A efekty zaskoczyły chyba nawet samych wykonawców! Komisja konkursowa miała rzeczywiście trudny orzech (albo raczej polędwiczkę!) do zgryzienia.
Jako, że Mistrz musi być tylko jeden, tegoroczne jury przyznało ten tytuł Karolinie Kurek- uczennicy klasy pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która wykonała i zaprezentowała „Polędwicę w ziołach ze szparagami”. Komisję urzekła jej lekkość poruszania się w kuchni, wyczucie smaku i estetyki wydania potrawy, kreatywność i oryginalność- tak potrzebne we współczesnym gotowaniu.
Ku zaskoczeniu, podium zdominowali uczniowie klas pierwszych- drugie miejsce przyznano Emanuelowi Kądziołka za „Aromatyczną, smażoną polędwicę z dodatkiem warzyw i puree z soczewicy”, zaś trzecie miejsce otrzymała Jessica Bukowska, która przygotowała „Polędwicę duszoną z ziemniakami i sosem szpinakowym”.
Szczególne wyróżnienie, za wyśmienity smak polędwicy przyznano Anecie Piechnik.
Pozostali uczestnicy konkursu – Anna Dziurdzia, Patryk Janioł oraz Łukasz Brzegowy, choć nie zajęli miejsca na podium, także otrzymali bezcenne uwagi od jury, które z pewnością zaowocują w ich dalszej pracy zawodowej. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to bardzo wartościowe doświadczenie. Fundatorem nagród a jednocześnie partnerem głównym konkursu sponsorującym wszystkie surowce w tegorocznym konkursie była Restauracja „Gospoda nad Rabą”. To dzięki hojności i zaangażowaniu właścicieli – Państwa Agaty i Henryka Kołdras udało się zorganizować I edycję szkolnego konkursu kulinarnego. Zaangażowanie Gospody nad Rabą w konkurs wynika z porozumienia o współpracy w dziedzinie kształcenia zawodowego uczniów rozpoczynających kształcenie w Szkole Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz oraz dotychczasowych uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół nr 3 w Bochni. Gospoda nad Raba dysponuje bardzo dobrym zapleczem gastronomicznym oraz lokalowym, w którym można kształcić przyszłych kucharzy, ale i również zjeść codzienny obiad, zorganizować duże przyjęcie weselne lub szkolną studniówkę.
I..a