II miejsce Kasi Jaworskiej w prestiżowym konkursie kulinarnym
- By ml
- 31 stycznia, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
Dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”, a jednak już po raz trzeci do rywalizacji w konkursie „Dzikie smaki” w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach stanęli uczniowie szkół gastronomicznych z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów po Bochnię. Jego tegoroczna edycja, która odbyła się 26 stycznia została zatytułowana „Dzika kaczka po myśliwsku”, stąd organizatorów wsparł również Tarnowski Związek Łowiecki.
Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a dzika kaczka z pewnością do takiej należy.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica z klasy 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Katarzyna Jaworska pod opieką pani Anety Wojcieszek i to właśnie jej przyznano II miejsce za zakąskę pod nazwą: „Pierś z dzikiej kaczki sous-vide z dynią i chrupiącą brukselką w sosie miodowo-jarzębinowym z akcentem żelu ananasowego”. Jury doceniło technikę i stopień trudności wykonanej potrawy, porządek i czystość na stanowisku, wyrafinowany smak, dobór składników i sposób podania.
Sukces Kasi wiązał się nie tylko z dyplomem i satysfakcją ale również z cennymi nagrodami gastronomicznymi oraz sympatyczną niespodzianką – wycieczką na Termy Chochołowskie wraz z voucherem na strefę basenową i leczniczą dla całej klasy 3Ted.
Gratulujemy uczestniczce i opiekunce!