„Makaron ręcznie robiony – z dowolnymi dodatkami”
- By ml
- 1 czerwca, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
24 maja odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny „Młodzi gotują 2016 – IX edycja” pod hasłem „Makaron ręcznie robiony – z dowolnymi dodatkami”. w Dąbrowie Górniczej. W tym roku w konkursie startowało kilkanaście drużyn, a wśród nich zespoły z zagranicy, między innymi z Czech i Włoch. Przedstawicielami naszej szkoły byli Martyna Lekka (II Tee) i Sławomir Michałczyk (III Tec). Zespół przygotował „Tagliatelle w trzech smakach z karmelizowaną gruszką w sosie limonkowym z galaretką truskawkową”. Pracując w pocie czoła kucharze zdobyli wyróżnienie za smak i aromat w potrawie. Możliwość gotowania pod okiem czujnych jurorów sprawiła uczestnikom niemałą przyjemność i przyniosła kolejne, tak ważne doświadczenie zawodowe.
Joannna Ludew