„SMAK GOŚCINNOŚCI 2016”
- By ml
- 18 kwietnia, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
15 kwietnia br. czternaście szkół gastronomicznych z Polski, Austrii, Węgier i Ukrainy rywalizowało w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Szkół Ponadgimnazjalnych „Smak Gościnności 2016” zorganizowanym przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Z Polski w konkursie wzięły udział szkoły z Krakowa, Myślenic, Gdańska, Kościerzyny, Bochni, Polanicy Zdroju, Opola, Nowego Targu i Iwonicza Zdroju. Zespół Szkół Nr 3 w Bochni reprezentował zespół w składzie Maciej Kurek i Krzysztof Kulig z klasy II c o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Anety Porwisz. Tematem przewodnim potraw była Charsznicka kapusta kwaszona wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r.
Potrawy oceniło:
Jury techniczne w składzie:
- Piotr Papież – Szef kuchni Farutex Bidvest
- Marcin Świder - Szef kuchni Unilever
- Damian Wajda – Szef kuchni Salina Restaurant
- Paweł Wojtyga – Szef kuchni KSR
Jury degustacyjne w składzie:
- Marcin Dudek – Szef kuchni Q Hotel
- Jan Żebrak – Wójt Gminy Charsznica
- Szymon Kohut – Krakowska Szkoła Restauratorów
- Piotr Dziadkowiec – Prezes Stowarzyszenia Barmanów Polskich
- Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska
- Piotr Sendor – Agencja Rynku Rolnego
Maciek i Krzysztof przygotowali jako zakąskę „Pierożki z charsznicką kapustą kwaszoną i grochem ugotowane na parze oraz z pianą z borowików i tymianku” oraz danie główne: „Charsznicką kapustę z grzybami leśnymi serwowaną z flambirowaną polędwiczką wieprzową i kaszą gryczaną”. Uczniowie otrzymali wyróżnienie oraz dyplomy, nagrody i kociołki myśliwskie.
Dla opiekunów przygotowano ciekawe pokazy m.in. sporządzania sushi, Barbecue (BBQ) oraz odbył się koncert chóru szkoły z Węgier w auli szkolnej.