„SMAK GOŚCINNOŚCI 2016”

  • By ml
  • 18 kwietnia, 2016
  • Komentowanie nie jest możliwe

15 kwietnia br. czternaście szkół gastronomicznych z Polski, Austrii, Węgier i Ukrainy rywalizowało w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Szkół Ponadgimnazjalnych „Smak Gościnności 2016” zorganizowanym przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Z Polski w konkursie wzięły udział szkoły z Krakowa, Myślenic, Gdańska, Kościerzyny, Bochni, Polanicy Zdroju, Opola, Nowego Targu i Iwonicza Zdroju. Zespół Szkół Nr 3 w Bochni reprezentował zespół  w składzie Maciej Kurek i Krzysztof Kulig z klasy II c o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Anety Porwisz. Tematem przewodnim potraw była Charsznicka kapusta kwaszona wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r. 

Potrawy oceniło:

Jury techniczne w składzie: 

- Piotr Papież – Szef kuchni Farutex Bidvest
- Marcin Świder -
  Szef kuchni Unilever

- Damian Wajda – Szef kuchni Salina Restaurant

- Paweł Wojtyga – Szef kuchni KSR

Jury degustacyjne w składzie:

 - Marcin Dudek – Szef kuchni Q Hotel

- Jan Żebrak – Wójt Gminy Charsznica

- Szymon Kohut – Krakowska Szkoła Restauratorów

- Piotr Dziadkowiec – Prezes Stowarzyszenia Barmanów Polskich

- Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska

- Piotr Sendor – Agencja Rynku Rolnego

 Maciek i Krzysztof przygotowali jako zakąskę „Pierożki z charsznicką kapustą kwaszoną  i grochem ugotowane na parze oraz z pianą z borowików i tymianku” oraz danie główne: „Charsznicką kapustę z grzybami leśnymi serwowaną z flambirowaną polędwiczką wieprzową  i kaszą gryczaną”.  Uczniowie otrzymali wyróżnienie oraz dyplomy, nagrody  i kociołki myśliwskie. 

Dla opiekunów przygotowano ciekawe pokazy m.in. sporządzania sushi, Barbecue (BBQ) oraz odbył się koncert chóru szkoły z Węgier w auli szkolnej.

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.