Pierwszy dzień wiosny
- By ak
- 31 marca, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
Uczniowie klas: IIITeb, IIITec, IIITed, IVTec, IVTed 21 marca 2016 roku wybrali się na Dni Otwarte Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Mieli możliwość wysłuchać wykładów popularno-naukowych pt: „Jak owady inspirują naukowców” i „Czy zabrzęczy wiosna w sadzie?”. W klubie akademickim „Arka” obejrzeli program artystyczny zespołu góralskiego „Skalni”, sygnalistów myśliwskich „Hagard” i chóru AR. Mieli tam również możliwość porozmawiać bezpośrednio ze studentami poszczególnych wydziałów na temat warunków studiowania na danym kierunku. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie akademika.
Na Wydziale Technologii Żywności uczniowie zwiedzili Katedry Żywienia Człowieka, Analizy i Oceny Jakości Żywności oraz Przetwórstwa Owoców, Warzyw i Grzybów. Miłym zakończeniem wycieczki był udział w warsztatach tematycznych pod tytułem „Podstawy domowej produkcji sushi”, „Praca sommeliera” oraz „Lody – słodkości bez wyrzutów sumienia”.
Mamy nadzieję, że zapoznanie z ofertą dydaktyczną i kulturalną Uniwersytetu Rolniczego pomoże młodzieży w przyszłości w dokonaniu właściwego wyboru kierunku studiów i uczelni.