Dwa wyróżnienia dla naszej szkoły
- By ml
- 11 marca, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
W sobotę 7 marca dwóch uczniów naszej szkoły: Katarzyna Wiśniowska z kl III TEa oraz Mateusz Marszałek z kl III Ted, brało udział w XVI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem „Nowohucki Tygiel Kulinarny”. Kasia reprezentowała naszą szkołę w konkursie barmana, natomiast Mateusz w konkursie kucharza. Rywalizacja w obu kategoriach odbyła się na bardzo wysokim poziomie. Uczestniczyli w niej uczniowie z wielu szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy: m.in. Niemiec, Francji i Słowacji.
Zarówno drink Kasi, jak i potrawa Mateusza zdobyły uznanie jury i otrzymały wyróżnienie. Wyróżniony long-drink Kasi o nazwie Ginger Dream składał się z soku ze świeżego imbiru, granatu i zielonego banana oraz syropów z czerwonej pomarańczy i zielonego jabłka. Na wysoką ocenę końcową napoju złożyło się zaskakujące połączenie składników o różnych nutach smakowych. Natomiast wyróżniona potrawa Mateusza to „Winny dorsz z pikantną salsą, krakowskim obwarzankiem i karmelizowanymi owocami” podany jako zimna zakąska (receptura na zdjęciu poniżej). Zarówno smak potrawy jak i sposób jej wykonania oraz podania wzbudziły uznanie jury. Uczniom gratulujemy sukcesów i życzymy dalszej owocnej pracy obfitującej w tak wysokie wyróżnienia. Reprezentantów do konkursu przygotowały panie: Anna Biernat i Katarzyna Kielar-Drabina.