Sukces naszych reprezentantów w Jaśle
- By ml
- 8 stycznia, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
28 listopada w ośmiu okręgach na terenie Polski przeprowadzony został etap okręgowy XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do tegorocznych półfinałów zakwalifikowało się 220 spośród 1203 uczniów uczących się w 54 szkołach całego kraju. Byli wśród nich również uczniowie ZS Nr 3 w Bochni, którzy startują w tej Olimpiadzie po raz pierwszy nie unikając tematyki znacznie wykraczającej poza swój materiał nauczania. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III D: Piotr Grzesik, Mateusz Marszałek oraz Bartosz Nakielny wyłonieni w szkolnych eliminacjach.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym. Obejmuje ona tematykę kształcenia w zakresie technologii żywności w jej przemysłowej odmianie łącznie z aspektami ekonomicznymi i analizą laboratoryjną. Do udziału w etapie okręgowym olimpiady zostało zakwalifikowanych 22 reprezentantów z 6-ciu szkół naszego okręgu, obejmującego województwa: opolskie, śląskie i małopolskie.
Zmagania uczestników składały się z 2 etapów – pierwszy polegał na rozwiązaniu testu, a czwórka tych, którzy najlepiej rozwiązali test wzięła udział w etapie ustnym zorganizowanym na wzór quizu. Każdy z uczestników tego etapu losował zestawy pytań po 3 z ekonomii, technologii i analizy produktów spożywczych.
W ostatecznej klasyfikacji Piotr Grzesik zajął miejsce czwarte i z niepokojem oczekujemy, czy pozwoliło mu to zakwalifikować się do etapu centralnego w Poznaniu. Pozostali nasi reprezentanci uplasowali się odpowiednio: Mateusz Marszałek miejsce 8, a Bartosz Nakielny miejsce 12.
Gratulacje dla wszystkich naszych reprezentantów!
Opiekun przedstawicieli naszej szkoły:Ewa Góra