Technologie utrzymania czystości w obiektach hotelowych
- By ml
- 22 marca, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
Uczniowie klas: II TEe, II TEf, III TEf (Technik Hotelarstwa) uczestniczyli 15 marca 2017 roku w szkoleniu pod nazwą „Technologie utrzymania czystości w obiektach hotelowych i gastronomicznych”.
Szkolenie przeprowadził Adam Góra – Senior Manager w firmie PPUH „VOIGT” oraz Trener Akredytowany przez PIGC. W formie wykładu i ćwiczeń prowadzący zapoznał uczniów z nowoczesnymi, profesjonalnymi technikami i technologiami utrzymania czystości.
Szkolenie obejmowało następujące zagadnienia:
1. Czynniki decydujące o jakości sprzątania – koło Sinnera:
- preparaty chemiczne stosowane w hotelarstwie,
- profesjonalny sprzęt i akcesoria do utrzymania czystości obiektu hotelarskiego.
2. Przepisy formalno-prawne dotyczące preparatów chemicznych.
3. Dokumentacje technologiczne i bezpieczeństwa w obiekcie hotelarskim
i gastronomicznym.
4. Praca z koncentratami – systemy dozowania.
5. Standaryzacja procesów pracy.
6. Technologie utrzymania czystości: pokoju hotelowego i łazienki, toalet ogólnodostępnych, ciągów komunikacyjnych i pomieszczeń ogólnodostępnych i wind, szyb, luster i przeszkleń, posadzek wykonanych z różnych materiałów, odplamianie, czyszczenie tapicerek oraz wykładzin tekstylnych i dywanów.
7. Bezpieczeństwo w procesach sprzątania.
8. Ekologia.
Dziękujemy bardzo Panu Adamowi Górze za bardzo ciekawe przedstawienie tematyki sprzątania. Na pewno informacje te przydadzą się podczas zdawania egzaminu zawodowego, przyszłej pracy zawodowej jak i również podczas zwykłych porządków w domu.