Zdrowie i Ekologia w Naszej Szkole
- By ml
- 2 grudnia, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 27 listopada 2014 roku liczne grono młodzieży ZS Nr 3 w Bochni wzięło udział w sesji ekologiczno – zdrowotnej pod hasłem „ Żyj zdrowo funkcjonuj prawidłowo”.Członkowie Szkolnego Kółka Ekologicznego i Gastronomicznego zaprosili i zachęcali społeczność lokalną do zdrowego stylu życia oraz omówili czynniki wpływających na stan zdrowia człowieka. Oto kilka dobrych rad, które polecali prowadzący sesję: ” Jest mnóstwo rzeczy, które możemy ulepszyć w naszym życiu, aby poprawić jakość zdrowia i kondycję. Lepsza dieta, dobrze zaplanowany dzień, odpowiednia rutyna treningowa i szczypta motywacji – jest tym, czego potrzebujesz, żeby przebrnąć przez jesień i nadchodząca zimę w pełnej formie. Ale pamiętajmy, pierwszy krok musisz wykonać dzisiaj! Nie jutro albo od przyszłego tygodnia lub miesiąca, tylko właśnie dzisiaj wdrażaj zmiany w swoim życiu”.
Trzymaj wodę zawsze w pobliżu. Woda jest doskonałym napojem, ponieważ nie ma żadnych kalorii i powstrzymuje występowanie uczucia łaknienia lub głodu. Wzbogać swoją dietę o odpowiednie multiwitaminy. Dobrze dobrany zestaw multiwitamin sprawi, że będziemy się szybciej regenerować, poprawimy nasz metabolizm i nabierzemy więcej energii.
Jedz małe porcje. Przez zmniejszenie naszych dziennych porcji możemy już znacznie zredukować wagę
Nie podjadaj z talerza innych.
Przygotuj się na chwile słabości.-Parę marchewek w lodówce, jabłek w plecaku, winogron na biurku lub bananów w kuchni
Często spaceruj z najbliższymi.-Siedzimy cały czas w domu lub biurze, narzekamy na naszą kondycję, a wszystko to możemy zmienić w sposób bardzo prosty. Wystarczy otworzyć drzwi własnego mieszkania i udać się na krótki spacer do pobliskiego parku.
Nie szukaj drogi na skróty.-Tak planuj drogę na zakupy albo do znajomych, żeby pokonać ją codziennie w inny sposób. Oczywiście wcześniej uprzedź o tym osoby czekające na ciebie w domu.
Nie bądź powściągliwy od jakiejkolwiek pracy w domu lub ogródku.-Przemeblowanie mieszkania czy częste używanie łopaty w ogrodzie może sprawić, że nasze mięśnie staną się dostrzegalne a polerowanie podłogi będzie dodatkowym treningiem tlenowym.
Jak wychodzisz na spacer zabierz coś do słuchania muzyki.-Spacer powinien podnieść Ci tętno do odpowiedniego poziomu, a dobrze dobrana muzyka pomóc podtrzymać je jak najdłużej na wysokim poziomie.
Spotkanie połączono z degustacją ekologicznych wyrobów, które zostały przygotowane przez młodzież uczącą się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy: III Teb, III Ted, II Ted, II Teb, II Tec a przygotowane przez nich zdrowe i pyszne potrawy to między innymi: pierogi z pieczarkami, ze szpinakiem, z żurawiną i gruszką, z soczewicą, ravioli z dynią i parmezanem, ciasto burakowe z jogurtem, zupa dyniowa z imbirem, tartinki, kanapeczki, babeczki z sałatką, owocowe jeżyki, rolada szpinakowa z łososiem, pasztet jarski i wiele innych ciekawostek zdrowej żywności. Organizatorzy bocheńskiej konferencji gościli ekspertów, którzy przygotowali wykłady: - „Polskie tradycje kulinarne a nanotechnologia i europejskie standardy”- paniprofesor dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu na UJ w Krakowie, – „Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze”- pan Wojciech Pajerski- dietetyk, współpracownik Polskiego Towarzystwa Dietetycznego, -„Rolnictwo ekologiczne- charakterystyka w Małopolsce” – pan Jan Pajdzik z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
Prelegenci- Eksperci bardzo przystępnie wzmocnili wiedzę naszych uczniów rozszerzając ich horyzonty z wiedzy prozdrowotnej, która okaże się niezwykle pomocna w kształceniu przedmiotów gastronomicznych jak i ścisłych.
W dalszej części programu młodzież miała możliwość przedstawić:
- piosenki ekologiczne.
- Inscenizację,” Krzysiu na W-f “.
- Modę z wykorzystaniem segregowanych surowców wtórnych.
- Pokaz sztuk walki Taekwondo przeprowadzony przez pana Sławomira Franczak- trenera sztuk walki Taekwondo oraz uczennicę IW ZS Nr1 Patrycję Pacholik.
- Propozycji zdrowych i pysznych dań przygotowanych na sesję.
Młodzież starała się odpowiedzieć na wszystkie pytania z tematów omawianych na sesji. Sesja ekologiczna ZS nr3 w Bochni odbyła się już po raz piętnasty, przez co stała się tradycją , która umożliwia młodzieży aktywny udział w lokalnej i gospodarczej ekologii. Oprócz młodzieży w sesji uczestniczyli: Dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa, Oświaty i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Bochni, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu na UJ w Krakowie, Przedstawiciele Bocheńskiego Koła Ekologów, Przedstawiciel Nadleśnictwa w Bochni, Dyrektor i Przedstawiciel ODR w Bochni, Dyrektor Poradni Psychologiczno Pedagogicznej w Bochni, Dyrektor SANEPIDU, Dyrektorzy i Przedstawiciele Szkół Średnich, Dyrektorzy i Przedstawiciele Szkół Gimnazjalnych, Grono Pedagogiczne i Młodzież Naszej Szkoły .
Organizatorzy sesji: Danuta Tokarczyk, Joanna Ludew, Alina Krakowska, Anna Małyszek, Anna Mach, Katarzyna Kielar – Drabina, Ewa Góra, Anna Biernat, Aneta Porwisz, Aneta Zagata. Młodzież Szkolnego Kółka Ekologicznego składają serdeczne podziękowania Dyrekcji Zespołu Szkół Nr 3 za ogromną życzliwość i wsparcie, które przyczyniło się do jeszcze aktywniejszej pracy SKE i SKG na rzecz zdrowia i naturalnego środowiska przyrodniczego.