Zdrowie i Ekologia w Naszej Szkole

  • By ml
  • 2 grudnia, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

W dniu 27 listopada 2014 roku liczne grono młodzieży ZS Nr 3 w Bochni wzięło udział w sesji ekologiczno – zdrowotnej pod hasłem „ Żyj zdrowo funkcjonuj prawidłowo”.Członkowie Szkolnego Kółka Ekologicznego i Gastronomicznego zaprosili i zachęcali społeczność lokalną do zdrowego stylu życia oraz omówili czynniki wpływających na stan zdrowia człowieka.  Oto kilka dobrych rad, które polecali  prowadzący sesję: ” Jest mnóstwo rzeczy, które możemy ulepszyć w naszym życiu, aby poprawić jakość zdrowia i kondycję. Lepsza dieta, dobrze zaplanowany dzień, odpowiednia rutyna treningowa i szczypta motywacji – jest tym, czego potrzebujesz, żeby przebrnąć przez jesień i nadchodząca zimę w pełnej formie. Ale pamiętajmy, pierwszy krok musisz wykonać dzisiaj! Nie jutro albo od przyszłego tygodnia lub miesiąca, tylko właśnie dzisiaj wdrażaj zmiany w swoim życiu”.

Trzymaj wodę zawsze w pobliżu. Woda jest doskonałym napojem, ponieważ nie ma żadnych kalorii i powstrzymuje występowanie uczucia łaknienia lub głodu. Wzbogać swoją dietę o  odpowiednie multiwitaminy. Dobrze dobrany zestaw multiwitamin sprawi, że będziemy się szybciej regenerować, poprawimy nasz metabolizm  i nabierzemy więcej energii.

Jedz małe porcje. Przez zmniejszenie naszych dziennych porcji  możemy już znacznie zredukować wagę

Nie podjadaj z talerza innych.

Przygotuj się na chwile słabości.-Parę marchewek w lodówce, jabłek w plecaku, winogron na biurku lub bananów  w kuchni

Często spaceruj z najbliższymi.-Siedzimy cały czas w domu lub biurze, narzekamy  na naszą kondycję, a wszystko to możemy zmienić w sposób bardzo prosty. Wystarczy otworzyć drzwi własnego mieszkania i udać się na krótki spacer do pobliskiego parku.

Nie szukaj drogi na skróty.-Tak planuj drogę na zakupy albo do znajomych, żeby pokonać ją codziennie w inny sposób.  Oczywiście wcześniej uprzedź o tym osoby czekające na ciebie w domu.

Nie bądź powściągliwy od jakiejkolwiek pracy w domu lub ogródku.-Przemeblowanie mieszkania czy częste używanie łopaty w ogrodzie może sprawić, że nasze mięśnie staną się  dostrzegalne a polerowanie podłogi będzie dodatkowym treningiem tlenowym.

Jak wychodzisz na spacer zabierz coś do słuchania muzyki.-Spacer  powinien podnieść Ci tętno do odpowiedniego poziomu, a dobrze dobrana muzyka pomóc podtrzymać je jak najdłużej na wysokim poziomie.

 Spotkanie połączono z degustacją ekologicznych wyrobów, które zostały przygotowane przez młodzież uczącą się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy: III Teb, III Ted, II Ted, II Teb, II Tec a przygotowane przez nich zdrowe i pyszne  potrawy to między innymi: pierogi z pieczarkami, ze szpinakiem, z żurawiną i gruszką, z soczewicą, ravioli z dynią i parmezanem, ciasto burakowe z jogurtem, zupa dyniowa z imbirem, tartinki, kanapeczki, babeczki z sałatką, owocowe jeżyki, rolada szpinakowa z łososiem, pasztet jarski i wiele innych ciekawostek zdrowej żywności. Organizatorzy bocheńskiej konferencji gościli ekspertów, którzy przygotowali wykłady: - „Polskie tradycje kulinarne a nanotechnologia i europejskie standardy”- paniprofesor dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu na UJ w Krakowie, – „Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze”- pan Wojciech Pajerski- dietetyk, współpracownik Polskiego Towarzystwa Dietetycznego, -„Rolnictwo ekologiczne- charakterystyka w Małopolsce” – pan Jan Pajdzik z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

 Prelegenci- Eksperci bardzo przystępnie wzmocnili wiedzę naszych uczniów rozszerzając  ich horyzonty  z wiedzy prozdrowotnej, która okaże się niezwykle pomocna w kształceniu przedmiotów gastronomicznych jak i  ścisłych.

 W dalszej części programu młodzież miała możliwość przedstawić:

  • piosenki ekologiczne.
  • Inscenizację,” Krzysiu na W-f “.
  • Modę z wykorzystaniem segregowanych surowców wtórnych.
  • Pokaz sztuk walki  Taekwondo przeprowadzony przez pana Sławomira Franczak- trenera sztuk walki  Taekwondo oraz  uczennicę IW ZS Nr1 Patrycję Pacholik.
  •  Propozycji zdrowych i pysznych dań przygotowanych na sesję.

Młodzież starała się odpowiedzieć na wszystkie pytania z tematów omawianych na sesji. Sesja ekologiczna ZS nr3 w Bochni odbyła się już po raz piętnasty, przez co stała się tradycją , która umożliwia młodzieży aktywny udział w lokalnej i gospodarczej ekologii. Oprócz młodzieży w sesji uczestniczyli: Dyrektor  Wydziału Bezpieczeństwa, Oświaty i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Bochni, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu na UJ w Krakowie, Przedstawiciele Bocheńskiego Koła Ekologów, Przedstawiciel Nadleśnictwa  w Bochni, Dyrektor i  Przedstawiciel ODR w Bochni, Dyrektor Poradni Psychologiczno Pedagogicznej w Bochni, Dyrektor SANEPIDU, Dyrektorzy i Przedstawiciele Szkół Średnich, Dyrektorzy i  Przedstawiciele Szkół Gimnazjalnych, Grono Pedagogiczne i Młodzież Naszej Szkoły .

Organizatorzy sesji: Danuta Tokarczyk, Joanna Ludew, Alina Krakowska, Anna Małyszek, Anna Mach, Katarzyna Kielar – Drabina, Ewa Góra, Anna Biernat, Aneta Porwisz, Aneta Zagata. Młodzież Szkolnego Kółka Ekologicznego składają serdeczne podziękowania Dyrekcji Zespołu Szkół Nr 3  za ogromną życzliwość i  wsparcie, które przyczyniło się do jeszcze aktywniejszej  pracy SKE i SKG na rzecz zdrowia i naturalnego środowiska przyrodniczego.

 

 

 

 

 

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.